Dansk  Webmaster  Search   
 
 

AS, Generelt
AS, Sacroiliit ved rtg.
AS, Sacroiliit ved MR
AS, Rygforandringer ved rtg.
AS, Rygforandringer ved MR
AS, Rygfrakturer
AS, Øvrige led
Andre spondyloartrit former
Psoriasis artrit
Reaktiv artrit
Enteropatisk artrit
Udifferentieret spondyloartrit
PAO / SAPHO / CNO
Juvenil spondyloartrit
Generelle aspekter vedr. juvenil spondyloartrit

Alle former for axSpA hos voksne kan ses hos børn, men med en overvægt af udifferentieret spondyloartrit doi:10.3899/jrheum.180168. Specielt for axSpA hos børn er, at sygdomsforandringerne kan komme før skelettet er færdigudviklet således at der ofte er samtidige vækstrelaterede forandringer, der skal tages i betragtning.

 
axSpA-forandringer i barndommen

MR-skanning af sacroiliacaleddene på en 13-årig dreng med inflammatoriske lændesmerter og normal MR-skanning af ryggen, semi-koronalt T1 og T1FS, semi-aksialt STIR og lige koronalt STIR billede, viser ødem ved højre SIJ (tykke pile) foruden vækstforandringer i form af kerner i ledspalten (åbne pile) og persistens af en diskus mellem det første og andet sakrale segment (lang slank pil).

Fire år senere i en alder af 17 år viser MR-skanning (lige koronalt og semi-aksialt STIR billede) stadig ødem, mest udtalt på venstre side (tykke pile). Der er samtidig ødem ved den persisterende diskus mellem S1 og S2 (lang slank pil).

De samtidige T1- og T1FSbilleder viser tydelige strukturelle forandringer i form af erosioner, især af de iliakale ledflader (tykke pile) med spredt fedtaflejring, men også uregelmæssighed med tilgrænsende fedtaflejring ved den persisterende diskus mellem S1 og S2 (lange slanke pile). Der er desuden persistens af intraartikulære ikke tilhelet kerner (åbne pile).
 
axSpA forandringer som hos voksne
MR-skanning af en 16-årig pige med ikke-radiografisk aktiv sacroiliit, koronal T1, T1FS og aksialt STIR billede, der viser udtalt subkondralt ødem ved højre sacroiliacaled og let ødem ved det venstre led (pile), men ingen strukturelle forandringer.
 

Samtidig MR-skanning af ryggen, sagittalt STIR-billede af hele rygsøjlen med forstørrelse af brystrygsøjleområdet til højre med indsat streg svt. niveauet for det supplerende aksiale STIR-billede vist nedenfor. Der er ødem ved to costovertebrale led (pile), der ved det øverste led strækker sig op til facetleddet, forandringer svarende til tidlige AS-forandringer hos voksne.

 
Visitors since May 1st., 2008:  1775460